Pages test

Sunday, September 4, 2016

Dacian Cioloş şi defrişările

  Reacţia Primului Ministru Dacian Cioloş şi a Guvernului României
faţă de situaţia gravă a defrişărilor
___La cererea opiniei publice şi ca urmare a înregistrării la Guvern, în data de 26.08.2016, a unui Proiect de Ordonanţă de Urgenţă (link aici), autorităţile au reacţionat. Deocamdată, totul este doar un joc de imagine şi o încercare nereuşită de a disocia imaginea guvernului şi cea a premierului de mafia lemnului.
___Ca pion al mafiei lemnului, pe Cristiana Pașca Palmer o recomandă două afirmaţii sfidătoare şi revoltătoare, care au făcut obiectul multor critici justificate: “Fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este atât de grav cum pare.“ “Tăierile de pădure nu trebuie oprite, pentru că am ucide firmele care prelucrează lemnul.“ Ne e clar demult tuturor ce interese slujeşte dânsa în funcţia pe care o deţine. Şi în nici un caz nu sunt interesele României. Dar de la domnul Dacian Cioloş încă mai sperăm la mai mult, şi ne aşteptăm la decizii pe măsura situaţiei grave existente la nivel naţional. Cu regret constatăm că până acum, măsurile luate nu sunt decât nişte exerciţii de imagine.

___România a fost guvernată prin Ordonanţe de Urgenţă, date pe bandă rulantă în funcţie de interesele politice şi financiare ale partidelor. Nu puteţi să ne spuneţi că acum nu e cazul să fie dată măcar una pentru o problemă gravă ce vizează siguranţa naţională şi viitorul României! Chiar credeţi că un atentat la siguranţa naţională, cum este cazul defrişărilor masive, se rezolvă prin dublarea amenzilor? Nu se face nimic cu amenzi sau cu inspectorul pădurii. Inspectorii pădurii trebuie să fie autorităţile pe care le plătim din banii noştrii! Exporturile trebuie interzise, tăierile trebuie interzise prin lege în Rezervaţii, Parcuri Naţionale şi în zonele grav afectate. Răspunderea trebuie să fie penală şi legea aplicată imediat. Lucrurile sunt foarte clare şi e foarte clar ce trebuie făcut: în afară de această Ordonanţă de Urgenţă, nimic nu mai poate salva pădurile României şi viitorul cetăţenilor săi. Când dvs citiţi aceste rânduri, suprafeţe întregi de pădure dispar pentru totdeauna. Pentru profitul unora, în detrimentul poporului român şi cu acordul dvs, domnule Dacian Cioloş. Aveţi puterea necesară. Sunteţi răspunzător pentru asta, şi dacă nu veţi lua urgent măsurile ce se impun, veţi dovedi opiniei publice că peste dvs a funcţionat mafia lemnului, ca structură transpartinică şi instituţională. 
 ___Cum justificaţi faptul de a nu lua măsurile ce se impun în această situaţie critică? Cu ce legitimitate aţi mai putea cere în aceste condiţii un nou mandat? Iată ce aşteptăm  noi de la Primul Ministru al României şi iată cum arată nişte exemple adevărate de responsabilitate, pe care ar putea şi ar trebui să îl urmeze orice guvern din România.

___- Norvegia a interzis tăierile de copaci, ca urmare a unei reglementări adoptate recent de parlament - un pas uriaș spre reducerea despăduririlor la nivel global, scrie CNN.com.
___- Albania a adoptat un proiect legislativ, propus de guvern, care a interzis in totalitate, timp de zece ani, taierea arborilor, precum si comerţul şi exportul de lemn.

___Situaţia în România este mai gravă decât în aceste ţări. De aceea, în primul rând exporturile de masă lemnoasă trebuie interzise prin Lege. Orice încălcare a legislației silvice trebuie să constituie infracțiune şi să se pedepsească penal, cu maximă severitate.Totul este conturat foarte clar aici: Proiect de Ordonanţă de Urgenţă (link aici). Momentan, reacţia guvernului nu are legătură cu asta. Iată ce cuprinde aşa zisul “Pachet de măsuri legislative pentru îmbunătățirea managementului pădurilor și stoparea tăierilor ilegale“. Cu roşu sunt observaţiile noastre.

___Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a susținut în această dimineață, la sediul MMAP, o conferință de presă pentru a prezenta pachetul de măsuri legislative pentru îmbunătățirea managementului pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. Vă prezentăm în continuare declarația ministrului Mediului Mediului, Apelor și Pădurilor:
___“Astăzi este 1 septembrie, prima zi de toamnă. Și pentru că toamna “se culeg roadele”, astăzi vă voi vorbi de cateva “roade” importante pe care le livrează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
___Singurele “roade” pe care le vedem cu toţii de pe urma dvs si a tuturor celor care v-au precedat la Ministerul pe care îl conduceţi este o ţară devastată, care a ajuns să aibă:
___- un mediu extrem de toxic şi de poluat, de la gunoaie la deşeuri radioactive
___- apele din pânza freatică contaminate de substanţe cancerigene şi inflamabile
___- apele de suprafaţă pline de compuşi toxici din deversări industriale sau casnice ilegale
___- ecosistem grav afectat şi păduri distruse aproape în întregime, inclusiv în rezervaţii, Parcuri Naţionale şi Parcuri Naturale.

___“Este vorba de un pachet de măsuri legislative, pe care ni le-am asumat în acest mandat și care sunt esențiale pentru îmbunătățirea managementului pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. “
___Din păcate, realitatea ne dovedeşte că nu există un management al pădurilor, ci un plan bine pus la punct de către mafia politică, ca prin oameni interpuşi ca dvs (Cristiana Palmer) şi ca cei ce v-au precedat, să valorifice tot lemnul din România cu preţul distrugerii totale.

___Acest pachet corectează nereguli care trenează de ani de zile, pe care niciun Guvern de până acum nu le-a rezolvat. Astfel, în ședința de Guvern de ieri, au fost adoptate 3 acte normative elaborate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
___Dvs spuneţi nereguli, noi le considerăm infracţiuni premeditate săvârşite de către funcţionarii publici ca trafic de influenţă şi complicitate evidentă cu mafia lemnului.

___Este vorba despre Ordonanța de Urgență privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, Ordonanța de Urgență privind perdelele forestiere de protecţie și Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. În cele ce urmează, le voi detalia, pe fiecare, pe rând.
___I. Prin Ordonanța de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, începând de ieri, toți agenții constatatori dispun de instrumente eficiente de acţiune în multe din cazurile de activități ilegale. Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transportă lemn ilegal, dar și a administratorilor de pădure care nu respectă legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. În plus, modificările transpun prevederi solicitate de Comisia Europeană. Dacă aceste modificări nu s-ar fi aprobat de Guvern, exista un risc major de declanșare a unei proceduri de infringement împotriva României.
___Am luat această decizie deoarece legea aflată în vigoare până acum era depășită, mult prea permisivă și nu prevedea sancțiuni pentru numeroase încălcări ale regimului silvic. Iată că a fost nevoie de 6 ani și succedarea a nu mai puțin de 3 guverne, pentru ca un al patrulea, guvernul technocrat, să-și asume, în sfârșit, înlocuirea unui sistem de sancționare care nu mai speria pe nimeni. Vorbiţi ca şi cum aţi fi salvat deja toate pădurile României! Dar nu aţi făcut decât să le distrugeţi, EXACT ca cei dinainte. Asta nu e decât o încercare total nereuşită de a ascunde continuitatea mafiei lemnului în toate guvernele, inclusiv cel actual.
___Această Ordonanță introduce peste 100 de noi sancțiuni. Iar dacă ne referim la sancțiunile existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puțin dublat. Vă voi da TREI exemple: Pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu este încadrată ca infracţiune silvică, se va plăti o amendă cuprinsă între 1000 și 12.000 de lei, iar masa lemnoasă se va confisca. Până acum, sancțiunea era cuprinsă între 500 și 5000 de lei. În ceea ce privește autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista niciun fel de sancțiune. Acum am introdus o amendă cuprinsă între 20.000 și 30.000 de lei. Toate amenzile se pot contesta, şi au multe dintre amenzi nici nu au fost plătite, prin diferite tertipuri legislative. La fel cum mafia lemnului a ştiut sa evite primele amenzi aşa va face şi cu cele dublate. Efectul este zero.
___Pentru transportul de masă lemnoasă fără proveniență legală, contravenția era, până acum, cuprinsă între 2000 și 5000 de lei. Cuantumul amenzii s-a majorat la o valoare cuprinsă între 3000 și 10.000 de lei, iar ca măsură complementară, pe lângă confiscarea materialului lemnos, s-a introdus și confiscarea mijlocului de transport.
___1. Un alt element de noutate vizează societățile comerciale care exploatează masă lemnoasă. Aici, am introdus un sistem de puncte de penalizare, asemănător cu cel aplicat în cazul conducătorilor auto. Astfel, în momentul aplicării unei sancțiuni contravenționale, operatorul economic va primi și puncte de penalizare, în funcție de cuantumul amenzii. Operatorului economic care acumulează un număr de 25 de puncte de penalizare, îi va fi interzisă participarea la orice licitație de masă lemnoasă provenită din fondul forestier propietate publică, pentru o perioadă de 6 luni. Pentru mafia lemnului asta nu va fi o problemă: se deschid pe loc firme noi, se cumpără firme mai vechi, se găsesc interpuşi şi în căteva zile oricine se poate întoarce iar la licitaţie.
___2. O altă noutate se referă la personalul silvic care autorizează exploatări de masă lemnoasă în plus față de ceea ce este prevăzut în amenajamentul silvic, adică peste ceea ce se numește în termeni tehnici “posibilitatea legală.” Pe lângă plata amenzii, aceștia vor fi obligați să achite o sumă egală cu produsul dintre volumul depășit și prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Vă dau un exemplu: Să spunem că pentru o pădure de producție s-a aprobat un amenajament silvic care prevede exploatarea a 10.000 de metri cubi în 10 ani. Inspectorul Gărzii Forestiere constată că șeful de ocol a aprobat exploatarea a 15.000 de metri cubi. În acest caz, depășirea este de 5.000 de metri cubi. Asta înseamnă că s-a depășit posibilitatea legală cu peste 25%, iar șeful de ocol va fi sancționat cu amendă între 20.000 și 30.000 de lei. INTREBARE: De ce șeful de ocol nu răspune şi penal pentru asta? Pe lângă asta, valoarea de 5.000 de metri cubi se va înmulți cu prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, care în prezent este de 115 lei. Astfel, șeful de ocol va trebui să achite, în plus, 575.000 de lei. Să nu uităm că profiturile sunt imense, iar dacă pentru un om simplu sumele acestea înseamnă ceva, pentru mafia lemnului nu înseamnă nimic. Şi dacă cumva ar plăti, tot nu ar însemna nimic.
___3. Am prevăzut, de asemenea, că mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au provenienţă legală, vor fi confiscate. Procedura de confiscare se va realiza, conform legii, de către personalul Poliției și Jandarmeriei. Nici asta nu este suficient, pentru că în fiecare situaţie s-au făcut contestaţii, şi de multe ori infractorii şi-au recuperat vehiculele- iar asta nu a mai apărut în presă!
___4. În plus, s-a luat decizia de a se crea o platformă informatică ce va conține toate sancțiunile pe care agenții constatatori le aplică pentru contravenții silvice. Vreau să precizez că ne luptăm încă de la începutul acestui mandat să aprobăm aceste modificări pe care le consider vitale pentru combaterea practicilor ilegale din pădurile României. De la preluarea mandatului de ministru, eu și echipa mea am făcut toate eforturile posibile pentru a convinge Parlamentul că este vorba despre un instrument critic pentru Gărzile Forestiere, Poliție și Jandarmerie și că fără el, procesul de eficientizare al Gărzilor, pe care l-am demarat anul acesta, putea fi compromis. Din punct de vedere tehnic, reprezentanții ministerului au participat la nenumărate ședințe de lucru în cadrul comisiilor parlamentare. (..)Tocmai de aceea am decis ca, în prima ședință de Guvern în care putem din nou să emitem Ordonanțe, să adoptăm aceste măsuri prin Ordonanță de Urgență privind contraventiile silvice. Sigur, toate acestea se referă la sancțiuni contravenționale. După cum știm însă, Codul Silvic prevede și situațiile în care încălcarea legislației silvice constituie infracțiune.
___ Orice furt este pedepsit prin lege şi în general este sancţionat penal. DE CE distrugerea pădurilor şi furturile de masă lemnoasă fac încă în multe aspecte doar obiectul unor sancțiuni contravenționale? Aici fiind în joc chiar viaţa noastră, a tuturor, şi siguranţa naţională deopotrivă! Termenul de "contravenție" este ridicol în raport cu cât și cum se taie. În situaţia gravă în care se află România, aproape orice încălcare a legislației silvice trebuie să constituie infracțiune şi să se pedepsească penal, cu maximă severitate. Restul textului îl puteţi citi aici(link):
___Cât despre perdelele forestiere de protecţie nu sunt prea multe de adăugat, acestea fiind in mod clar o necesitate. Să nu uităm că ele erau deja existente în toată ţara, de pe vremea lui Ceauşescu, şi au fost distruse recent, în mare parte cu pretextul unei directive aberante a Uniunii Europene privind siguranţa traficului.

___In final iată şi nişte exemple halucinante din ce comentează securiştii plătiţi de mafia lemnului pe reţelele sociale:
___“La maturitate, pădurile emit mult metan deci nu e cazul sa le ținem o veşnicie, nu mai sunt nici productive. Deci pădurile trebuie tăiate periodic.” Este exact opusul. La maturitate, pădurile emit mult oxigen, asta învaţă şi copii de clasa a cincea la biologie. Cine a fost la munte ştie şi mai bine.
___“Prin stoparea taierilor LEGALE ne vom trezi la iarna ca niste milioane de oameni au inghetat in casa,mai ales cei din zona rurala care folosesc materia lemnoasa pe post sursa de incalzire” Faţă de această manipulare ordinară, am spus şi repetăm: Ordonanţa trebuie să se refere la export, proiectul prevede exploatarea în continuare pentru tot necesarul intern. Problema României nu o constituie ţăranii care ard lemn în sobă, ci vagoanele de tren în care se duc la export păduri întregi!  
 DOMNULE PREMIER, DEGEABA DUBLAŢI AMENZILE, NU LE PLĂTEŞTE NIMENI! E NEVOIE URGENT DE PEDESPE PENALE!

 

___Proprietarii de păduri către Cioloş: 95% din amenzile de după controale privind tăieri ilegale au fost anulate!

___http://www.capital.ro/proprietarii-de-paduri-catre-ciolos-95-din-amenzile-de-dupa-controale-privind-taieri-ilegale-au-fost-anulate.html

___"Vă informăm că din contravenţiile aplicate în urma controalelor efectuate în perioada 2014 - 2015, 95% dintre acestea au fost contestate şi anulate de instanţe, iar o parte s-au finalizat cu un avertisment. În privinţa infracţiunilor comise în aceeaşi perioadă, doar 2% dintre acestea s-au finalizat prin hotărâri judecătoreşti definitive, iar restul de 98% au fost respinse de instanţele de judecată ca nefondate. (...) Vă rugăm să iniţiaţi o dezbatere publică legată de eficienţa măsurilor de combatere a tăierilor ilegale, starea pădurilor şi industria lemnului", se spune în scrisoare.

___"Intervenţia dumneavoastră în favoarea 'eliminării vulnerabilităţilor aplicaţiei Inspectorul Pădurilor' şi pentru adoptarea unui 'pachet de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale' este marginală faţă de problematica reală a întregului sector forestier prezentată mai sus, provocând un nou val de măsuri şi abordări populiste

___Profesor Doctor Cristian Teodorescu

1 comment:

  1. Norvegia a interzis prin lege taierile de paduri, dar bine, celelalte tari mari sau mici, au parlament, noi nu avem asa ceva, e un fel de inchisoare legislativa!

    ReplyDelete