Pages test

Monday, November 9, 2015

Platforma Pentru România 2015

- Trecerea de la democratia reprezentativa la cea participativa -
PLATFORMA PENTRU ROMÂNIA
APEL SOCIAL PENTRU SCHIMBAREA SISTEMULUI
Adresam Președintelui României Klaus Werner Iohannis 
şi Parlamentului României următoarea solicitare civica:
  

___În baza Constituției şi legilor actuale în vigoare , pentru ieșirea din impasul instituțional , politic , moral si social în care se găsește România în acest moment , va rugam sa acționați cu toată responsabilitatea în ceea ce privește stabilitatea tarii şi " resetarea " instituțional - politica a acesteia

___Ca urmare a experienței noastre civice , câștigată în 26 de ani de activism în acest spațiu , considerând ca pentru " resetarea " şi " restartarea " instituțiilor statului roman și a clasei politice românești este nevoie în primul rand de modificarea din temelii a Legii Fundamentale a tarii - CONSTITUTIA ROMANIEI , precum și de fundamentarea unui COD ELECTORAL general valabil pentru orice tip de sufragiu-scrutin, va cerem:

___Sa găsiți acordul instituțional necesar pentru constituirea sub patronajul Președintelui României a PACTULUI PENTRU ROMÂNIA , la care sa participe atât Președintele României , domnul K.W.Iohannis cât şi reprezentanți ai partidelor politice parlamentare și neparlamentare , reprezentanți ai societății civile , ai sindicatelor și ai patronatelor , ai Academiei Romane și ai B.O.R. etc. , PACT care sa stabilească forma , ideile de baza şi principiile elaborarii Proiectului de Revizuire al Constituției României şi a Proiectului Codului Electoral .

___Odată elaborate cele doua Proiecte , Președintele României prin intermediul Guvernului sau actualii parlamentari in număr corespunzător , în conformitate cu prevederile actualei Constituții - inițiază în Parlamentul actual al României Proiectul de lege constituțională privind revizuirea Constituției (a se vedea art. 150 - 155 din Constituția României revizuita). După adoptarea acestuia de către Parlamentul României , în conformitate cu prevederile constituționale actuale , se organizează referendumul privind revizuirea actualei Constituții. În același mod , trecând de la statutul de lege organica la cel de lege constituțională , se adopta prin referendum național și proiectul adoptat de Parlament în urma elaborării de către Pact a Codului Electoral .

___Abia în acel moment , putem spune domnule Președinte Iohannis și domnilor parlamentari ca am pus bazele "restartarii" și "resetarii " instituțional - politice a României. Ulterior , începând cu viitoarea legislatura , soluțiile la problemele de fond și de forma ale societății românești vor fi găsite de noul Parlament , de viitoarele guverne și de instituțiile statului "restartate" si "resetate" de noile prevederi constituționale. Evident cu cei aleși în conformitate cu noile prevederi ale Codului Electoral.

___Ca toate acestea sa se poată realiza , este nevoie însă de stabilitate !Tocmai de aceea sugeram Președintelui României si parlamentarilor actuali următorul parcurs politic și instituțional al perioadei imediat urmatoare:

___1. Desemnarea și investirea de urgenta a unui Guvern - tehnocrat cu larga susținere parlamentara , pe o perioada de un an de zile , pana la alegerile la termen de anul viitor.

___2. Asumarea de către Președintele României , de viitorul Guvern -tehnocrat prin Premierul acestuia si de către actualul Parlament , a adoptării în regim de extrema urgenta a Proiectelor PACTULUI PENTRU ROMÂNIA mai sus specificate , in chiar actul PACTULUI.

___Aceasta este soluția pe care o propunem actualei Conduceri a României , soluție pe care o găsim imperios necesar a fi luată în regim de maxima urgenta , pentru a nu risca destabilizarea tarii și pentru a da startul asanarii politico- instituționale a României.
___În acest sens , PLATFORMA PENTRU ROMÂNIA vine și cu un set de propuneri concrete în ceea ce privește revizuirea Constituției și elaborarea noului Cod Electoral . O parte dintre acestea , regasite în capitolul constituțional al platformei, sunt:

___Trecerea de la democratia reprezentativa la cea participativa

___Constitutia trebuie sa prevada obligatoriu posibilitatea declansarii de catre popor a doua tipuri de referendumuri :
___a)Cel al demiterii Presedintelui;
___b)Cel al dizolvarii Parlamentului .

___2.-Desfasurarea oricarui tip de sufragiu electoral in doua scrutinuri
___a).primul care sa fie valabil doar prin prezenta la vot a 50%+1 din numarul celor inscrisi in listele electorale permanente ale BEC;
___b).al doilea , in cazul in care la primul nu s-au prezentat la vot 50%+1 din electorii listelor electorale permanente , la o saptamana distanta si validarea lui sa fie facuta indiferent de prezenta la vot . Se pastreaza astfel principiile de baza ale democratiei , cel al majoritatii , cel al libertatii exprimarii votului si al notificarii prealabile .
___3.-Presedintele nu desemneaza Premierul , el doar ia act de vointa majoritatii parlamentare nou create. Parlamentul decide desemnarea premierului prin grupurile parlamentare constituite in urma alegerilor parlamentare. In acelasi mod , prefectii judetelor sunt desemnati de consiliile judetene si alesi de acestea .
___4.-Parlamentarul caruia i se retrage sprijinul politic sau care-si da demisia dintr-un partid parlamentar , paraseste Parlamentul Romaniei.Prin vacantarea postului , se declanseaza procedura alegerilor partiale anticipate . Singurii parlamentari care pot constitui in Parlament grupuri independente , sunt cei alesi in respectiva legislatura prin candidaturi independente , nu pe liste de partid.La fel si pentru consilierii locali si judeteni.
___5.-Niciun membru , al oricarui Guvern caruia i s-a retras parlamentar sprijinul politic , atat lui cat si intregului Cabinet, nu mai poate fi membru al niciunui alt Guvern in cadrul aceluiasi ciclu legislativ.La fel si pentru prefecti. Restrangerea la doua mandate a numarului de prezente in Parlamentul Romaniei pentru oricare din cetatenii Romaniei . La fel si pentru presedintii si membrii consiliilor judetene , primarii si membrii consiliilor locale. Aliniere cu numarul mandatelor presedintelui Romaniei.
___6.-Stipularea expresa in textul Constitutiei a reglementarilor anti-trust si RICO.
___7.-Depolitizarea functiilor publice ale administratiei publice locale de la nivelul consilierilor judeteni si locali in jos si depolitizarea celei nationale de la nivelul consilierilor cabinetelor demnitarilor si a directorilor de institutii in jos.
___8.-Realinierea alegerilor parlamentare cu cele prezidentiale. Mandatul legislativ aliniat cu cel prezidential , la 5 ani.
___9.-Renuntarea la necesitatea si obligativitatea listelor de semnaturi actuale stranse in cazul participarii la diverse competitii electorale de catre independenti , aceste liste urmand sa contina doar 5000 de semnaturi indiferent de competitia electorala la care doreste sa participe respectivul candidat independent .
___10.-Regionalizarea sau decentralizarea nu se pot face fara consultarea in prealabil , prin referendum , a cetatenilor actualelor judete. La fel , orice masura legislativa, guvernativa si administrativa de interes national privind resursele , materiile prime si cele referitoare la proiecte de infrastructura , militare sau geo-strategice.
___11.-Alegerea presedintilor Consiliilor judetene si al primarilor prin vot direct al cetatenilor , in doua scrutinuri , daca in primul nu s-au respectat criteriile de baza ale democratiei ( jumatate plus unu din nr.alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente in circumscriptiile electorale respective).
___12.-Trecerea la un sistem parlamentar care sa fie o combinatie intre cel reprezentativ si cel participativ.Solutia ar putea fi urmatoarea : Parlament "unicameral" in adoptare legislativa , format din "doua camere" cu atributiuni separate in faza de procedura la legiferarii . Camera Deputatilor formata din 220-240 de "parlamentari deputati" (numar stabilit proportional pe liste ale partidelor sau de independenti , in functie de numarul de alegatori din listele permanente din judete , sectoare ale mun.Bucuresti , Diaspora si minoritati nationale- democratie reprezentativa) , iar Senatul format din 50-60 de "parlamentari senatori" (alesi uninominal direct , in doua tururi , la fel ca presedintele Romaniei , ca presedintii de consilii judetene si ca primarii , in functie de nr.votantilor din listele permanente din circumsriptiile electorale ale judetelor , sectoarelor mun.Buc., Diaspora , minoritati nationale etc. - democratie participativa ). Camera Deputatilor " primeste" de la Senat initiativa legislativa ( a parlamentarilor - senatori , a cetatenilor , a altor institutii cu abilitare in domeniu ) , o dezbate in comisii de specialitate si adopta forma finala pe care o supune adoptarii Parlamentului ( plenului comun Camera si Senat) . Dupa adoptare , Senatul "trimite" Presedintiei spre promulgare . Camera Deputatilor si parlamentarii-deputati , sunt singurii legiuitori care pot sesiza CCR in cadrul procedurii de legiferare , inainte adoptarii formei finale si prezentarea acesteia camerelor reunite (Plenului Parlamentului ).

___Acestea sunt masuri constitutionale ( idei) pe care noi le consideram fundamentale , pentru a se regasi in noul Proiect de revizuire al Constitutiei Romaniei si in noul Proiect de Cod Electoral pe care PACTUL PENTRU ROMANIA ar urma sa le elaboreze.
___Deasemenea , alaturam firesc acestor principii si pe cele care au stat la baza Proclamatiei F.D.R. din 20.12.1989 , a Rezolutiei Adunarii Populare din 22.12.1989 de la Timisoara , a Proclamatiei de la Timisoara din martie 1990 si ale celei de-A Treia Proclamatii de la Timisoara din 22.12.2011 precum si a celor ce s-au regasit in diversele materiale , acte si documente reiesite de-a lungul timpului din initiative ale societatii civile sau proteste civice.
___Facem apel totodată la toți protestatarii acestor zile din România , la calm și luciditate , la găsirea de soluții instituționale obiective , la unitate de acțiune ! Pentru indeplinirea definitiva a Idealurilor Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si a tuturor Dezideratelor Majore ale Poporului Roman !

 Aşa să ne ajute Dumnezeu ! 
 11.11.2015, semnat şi distribuit de protestatari
 în Bucureşti, Iaşi, Suceava, Bacău, Bârlad, Botoşani,
Timişoara

No comments:

Post a Comment