Pages test

Saturday, August 31, 2013

PROIECTUL MINIER DE LA ROŞIA MONTANĂ E ILEGAL

 DISTRIBUIŢI MAI DEPARTE! 
ÎN ACEST MOMENT DOAR PROTESTELE MASIVE MAI POT OPRI ACEST JAF NAŢIONAL !
_____Protest permanent la Roşia Montană. “Roşia Montană a fost declarată localitate sub stare de asediu de către Guvernul României şi compania minieră. Astăzi, Asociaţia Alburnus Maior a depus la Primăria Roşia Montană o notificare de organizare a unui miting permanent pe o perioadă de patru luni, cu posibilitate de prelungire succesivă”, a anunţat, de dimineaţă, Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
_____Au început mobilizările pentru proteste şi la Bucureşti şi Cluj.  Protestele sunt programate pentru duminică, 1 septembrie, de la ora 17.00 în Piaţa Unirii (Cluj), respectiv Piaţa Universităţii (Bucureşti). Tot duminică, de ora 17.00 este programat un miting de protest şi la Bârlad, împotriva gazelor de şist.  Comunicat Alburnus Maior “Guvernul a decis: companiile miniere sunt mai presus de lege” Timişoara şi Iaşi se alătură pe lista oraşelor în care se organizează proteste.
_____Guvernul Ponta a aprobat proiectul de lege specială pentru Roşia Montană (comunicatul Guvernului, AICI). Draftul acestuia, acordul şi motivaţia circula încă din luna iulie spre o aşa-zisă consultare prin Consiliile Judeţene. După cum rezultă şi din „acordul” cu RMGC şi din motivaţie, justificarea e „interesul naţional deosebit” şi o oarecare creştere a beneficiilor statului român (cu 2% a redevenţei şi cu 5,69% a participaţiei părţii române la RMGC). Creşterea participaţiei e praf în ochi. După cum am arătat şi cu alte ocazii, lanţul trofic cu subsidiare prin insulele bananiere va dilua, oricum, la minim profitul. Ceea ce creşte, de fapt, nu e participarea la beneficii, ci la suportarea cheltuielilor deja efectuate de companie (de aproape 500 de milioane de dolari). Cât despre creşterea redevenţei de la 4% la 6%, singura concluzie e că nu se mai fura 96%, ci 94%.

_____„Interesul naţional deosebit” e adevărata găselniţă cu care se încearcă acoperirea mizeriei. Mai exact, faptul că pentru a fi pus în practică, e nevoie ca numeroase legi să fie schimbate şi/sau, pur şi simplu, să rămână în vigoare, dar să nu se aplice în cazul Roşia Montană! Începând cu exproprierea în interes privat şi continuând cu legile privind protecţia patrimoniului cultural, protecţia mediului, regimul apelor, pădurilor, pajiştilor, proprietăţilor publice, accesul la justiţie al cetăţenilor, libera concurenţă, Codul Fiscal etc.

_____De aici rezultă şi adevărata semnificaţie a acestei legi speciale: în mod oficial, Guvernul Ponta recunoaşte că proiectul RMGC este ILEGAL. Pentru că după mai bine de 15 ani de la începutul afacerii, RMGC nu a reuşit să realizeze un proiect care să respecte legile în vigoare (unele dintre ele, începând cu Legea Minelor, elaborate oricum în favoarea companiei), Parlamentul va trebui să aprobe, pur şi simplu, încălcarea, schimbarea sau ignorarea lor. La modul cel mai oficial cu putinţă, Guvernul recunoaşte că Opoziţia, care a semnalat ani la rând lipsa de legalitate a proiectului, a avut dreptate.

_____Oficializarea faptului că proiectul de la Roşia Montană este ilegal reprezintă momentul din care, oricâte tone de publicitate s-ar mai revărsa peste capul românilor, adevărul nu mai poate fi negat. De asemenea, este un moment istoric pentru viitorul României, nu doar pentru proiectul de la Roşia Montană. Momentul din care, începând cu parlamentarii şi ajungând până la societatea civilă şi fiecare cetăţean în parte va accepta sau va acţiona împotriva unei asemenea hoţii consfinţită prin lege. Da, din această perspectivă, Roşia Montană reprezintă cu adevărat un INTERES NAŢIONAL DEOSEBIT.
_____Altfel, această lege specială pentru Roşia Montană e semnul sfârşitului proiectului, nu al demarării lui. Indiferent dacă lege va fi sau nu aprobată de Parlament. Dacă legea va trece de Parlament e şi crucea pusă pe viitorul USL.
____ 


No comments:

Post a Comment