Pages test

Friday, February 15, 2013

Rusia fură iar din resursele României

Vechile războaie continuă. Acum pe cale economică. 
România câştigă la Haga, mafia guvernamentală vinde tot imediat!
Aşa au pus mâna Ruşii pe o altă parte din resursele României!

____Un an după, s-au aliat cu sârbii de la NIS, controlaţi de gigantul Gazprom, şi au pus la bătaie un plan de explorare. Guvernul român le-a dat acceptul pentru unul din cele patru perimetre şi se aşteaptă o decizie asemănătoare pentru restul de trei în 2013. Nu doar hidrocarburile sunt tentante pentru ruşi, ci şi vântul. Un joint venture între Lukoil şi italienii de la ERG, Lukerg Renew, anunţă investiţii puternice într-o fermă eoliană lângă Tulcea.
____Un fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, declara cu ceva timp în urmă că nu se sperie de prezenţa companiilor ruseşti în economia românească atâta timp cât respectă legile interne şi nu controlează resursele ţării. De la afirmaţia respectivă lucrurile s-au schimbat uşor-uşor, iar capitalul rus începe să îşi facă simţită prezenţa şi în sectorul de explorare sau chiar în energia regenerabilă, iar aceste mişcări sunt foarte vizibile. S-a tot vorbit în ultimii opt ani că în spatele OMV, compania care controlează Petrom, stau ruşii de la Gazprom, însă nimic nu este cert.

____Rusia şi America îşi dau mâna peste România!

____Prima asociere rusă de rezervele noastre îşi are izvorul, paradoxal, în procesul pe care România l-a câştigat la Haga pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre. Ţara noastra a obţinut controlul unei suprafeţe considerabile şi, la foarte scurt timp, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a şi scos la licitaţie mai multe perimetre, în jur de 1.000 km pătraţi fiecare. Două din ele au fost adjudecate de Lukoil, din Rusia, în asociere cu americanii de la Vanco International. Este vorba despre perimetrele Est-Rapsodia şi Trident, aflate la cea mai mare depărtare de ţărm. Pe căi ocolite s-a ajuns exact în aceiaşi situaţie, deci decizia de la Haga este practic nulă.

____Aşteptări mari în bazinul panonic
____În 2010, compania canadiană East West Petroleum Corp., care este prezentă pe pieţele petroliere din Noua Zeelandă, India, Maroc şi Statele Unite ale Americii, a obţinut concesiuni în patru perimetre din vestul României, în bazinul panonic. Este vorba despre Periam şi Biled, în zona Timişoarei şi Sânnicolau Mare, şi Tria şi Băile Felix, în regiunea Oradei.

____Pe aripile vântului
____Ruşii nu au interese doar pentru ceea ce se află în subsolul patriei, ci şi pentru vânt, iar dovada o reprezintă asocierea Lukoil cu o companie italiană, ERG. Joint venture dintre cele două societăţi, Lukerg Renew, proaspăt înfiinţat, pregăteşte o investiţie de 135 milioane de euro într-un parc eolian de 84 MW în judeţul Tulcea, conform consultantului Wolf Theiss. Proiectul acestei ferme a fost achiziţionat la finele anului trecut. Primele săpături la noul parc vor demara în această primăvară şi la finele lui 2014 se estimează începerea primelor livrări de curent. Piaţa românească de energie regenerabilă este foarte tentantă pentru investitori, întrucât oferă cel mai bun sprijin din toată Uniunea Europeană, prin sistemul de certificate verzi.

____Prezenţa ruşilor în România
____Firmele ruseşti sunt prezente în România încă din anii ’90, iar industriile cele mai importante pentru ei sunt cele pe care le cunosc: petrolieră, siderurgică şi metalurgică. Lukoil deţine aici rafinăria Petrotel Ploieşti, a treia din ţară, şi o reţea de peste 300 de benzinării, având o cotă de piaţă de 20-25%. TMK controlează cel mai vechi combinat siderurgic din ţară, cel de la Reşiţa, precum şi combinatul metalurgic de la Slatina, Artrom. Tot la Slatina, ruşii deţin cel mai mare producător de aluminiu din zona sud-est europeană, Alro. Mai nou, asistăm la o intrare puternică pe piaţa de distribuţie de carburanţi a Gazprom, care a şi deschis prima benzinărie în nume propriu, la Sibiu. În România se mai află încă Mechel, cu patru mari unităţi – Câmpia Turzii, Oţelu Roşu, Târgovişte şi Brăila, dar în 2012 compania a anunţat că părăseşte ţara pe fondul unei strategii de retragere de pe mai multe pieţe (adică au secătuit tot apoi pleacă).

____Aventuri în Marea Neagră
____La începutul toamnei trecute, ruşii au început primele mişcări în Marea Neagră, şi anume au făcut cercetările seismice pentru a depista eventualele urme de hidrocarburi. „Am terminat aceste cercetări şi acum aşteptăm concluziile după citirea datelor”, afirmă consultantul Constantin Tampiza, fost director Lukoil România. Fix acum un an, s-a anunţat că în apele de mari adâncimi există o potenţială rezervă de gaze naturale care ar putea găzdui o cantitate ce ar fi echivalentul a 50% din resursele demonstrate ale României. Resurse care vor fi din nou furate.__
____Sursa:incomemagazine

No comments:

Post a Comment