Pages test

Friday, February 15, 2013

Moldova sta în calea pustiirii


Oraşe din Moldova stau în calea pustiirii explorărilor gazelor de şist făcute de Chevron în Vaslui!
.

____In tara lui Stefan cel Mare si Sfant camioane uriase ale firmei Chevron transporta tevi si otrava. Transporta moarte. Oamenii din sate privesc cu mirare intrebandu-se „ce-o fi oare?”. Satrapii firmei umbla sa cumpere pamantul oamenilor pe nimic.
____La oras, lumea are alte griji: serviciu, copii, facturi, cancanurile televiziunilor… risipirea. Putini au auzit despre nenorocirea care vine, inselatoare, peste  pamanturile si vietile noastre, iar daca stiu, nu pot reactiona, dau din umeri, poate scot un potop de blesteme si injuraturi si cam asta-i tot. Unii chiar afirma ca, fie de spun Da, fie Nu, pentru ei este tot una. O, Doamne, unde am ajuns.

____De ce ne stapaneste acest duh al neputintei care ne tine in intunericul cel mai de pe urma? Pacatele ne-au intunecat constiinta, iar formalismul credintei si abandonarea ei cu desavarsire ne-au pustiit sufletele. La asezarea noastra duhovniceasca nu mai veghem cum se cuvine. Cum sa mai luptam atunci pentru viata noastra, daca nu stim sa fim verticali, daca noi traim numai pe orizontala si, in loc sa fim persoane libere si demne am ajuns indivizi ai turmei? Suntem cazuti si nu ne putem ridica duhovniceste pentru ca nu avem harul in noi, nu am stat cu smerenie la rugaciune si in genunchi in fata duhovnicilor adevarati, sa ascultam cum bate Duhul Sfant in inima lor, sa deprindem harul, sa-l zidim in copiii nostri. Din cauza asta stam in genunchi in fata strainilor, din cauza asta suntem indiferenti si nu ne intereseaza soarta noastra. Ne-am risipit, ne-am golit de darurile sfinte: credinta, nadejdea, dragostea, facerea de bine si, mai presus de toate, demnitatea de a fi crestini.

____Mitropolitul Nicolae de Mesoghia, contemporan cu noi, spune despre formalismul nostru in credinta asa: A sosit ceasul ca fiecare sa faca atat cit i-a dat Dumnezeu in putere. Sa nu ne ingropam talantii. Sa-i avem model pe stramosii nostri intarindu-ne din vrednicia si credinta lor.

____Privind la realitatea din teren, vedem ca aceasta problema nu este doar a judetului Vaslui, ci si a majoritatii populatiei si oraselor din zona de est a Moldovei, aflate pe o raza de actiune de 70 de km in jurul unei sonde, ce ar putea contamina teritoriul. Firma Chevron a obtinut Certificatul de Urbanism pentru inceperea prospectiunilor  de exploatare a gazelor de sist in  urmatoarele localitati din jud. Vaslui, pe o suprafata cuprinsa intre 35000 mp si 75000 mp.Ce ne pot spune cei de la  Protectia Mediului si de la Apele Romane despre cum ar putea fi afectate apele subterane de la Timisesti care alimenteaza orasele Iasi, Roman, Pascani, Podu-Iloaie? In ce conditii vor fi eliberate autorizatiile de mediu?
____Ce garantii ofera Firma Chevron? Nici una. Avantaje? Nici unul. Nu a oferit nici un loc de munca (au personalul lor), gazele exploatate nu vor ramane la noi (noua ni s-au scumpit), mediul va fi grav afectat, ne vom imbolnavi si vom vedea dezastru in jur. Pentru ce sa acceptam?
____Sursa: Război întru Cuvânt

No comments:

Post a Comment