Pages test

Friday, January 18, 2013

Obama depune jurământul de 2 ori

De ce Barack Obama va depune jurământul de două ori


____Barack Obama va începe duminică al doilea mandat prin depunerea jurământului, în centrul unui Washington plasat sub o adevărată stare de asediu pentru a găzdui sute de mii de persoane venite să asiste la evenimentele care sărbătoresc din patru în patru ani democraţia americană, relatează AFP. La patru ani de la preluarea conducerii primei puteri mondiale, liderul democrat va jura din nou să "protejeze şi să apere Constituţia Statelor Unite" în calitate de şef al Executivului, până la începutul lui 2017.
____Data de 20 ianuarie, prevăzută de Constituţie, cade în acest an duminica. Astfel vor fi organizate două ceremonii de depunere a jurământului, şi anume una "privată", cu puţin înainte de prânz (19.00, ora României), la Casa Albă, care va fi transmisă în direct de televiziuni, cealaltă urmând să aibă loc luni, la aceeaşi oră, pe treptele Capitoliului.
____Al 44-lea preşedinte american va susţine ulterior noul său discurs de învestire, un exerciţiu de care unii dintre predecesorii săi s-au achitat rostind texte considerate istorice.
____Obama a ales două Biblii pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, John Roberts, şi anume pe cea a lui Lincoln, predecesorul la care se referă cel mai des, şi pe cea a lui Martin Luther King. O coincidenţă, Statele Unite onorează luni memoria acestui erou al luptei pentru drepturi civice.

____Sute de mii de persoane sunt aşteptate la ceremonia de învestire

____Accesul la putere al primului preşedinte de culoare al Statelor Unite a provocat o pasiune puternică, prelungind campania dinamică şi optimistă purtată de către democrat, dar promisiunea sa de a determina o schimbare a politicii a fost blocată de înfruntări repetate cu republicanii, în Congres.
____Chiar dacă autorităţile nu se aşteaptă la o afluenţă comparabilă anul acesta, sute de mii de spectatori ar urma să vină pe "Mall", imensa esplanadă din centrul capitalei federale, pentru a asista la primele minute ale erei "Obama II".
____Va urma o mare defilare pe acelaşi bulevard, la care Obama va asista de la o tribună uriaşă instalată în apropiere de Casa Albă. Balurile de învestitură, organizate la Centrul Congreselor, la Washington, vor ţine până noaptea târziu.
____Anunţând evenimentul, pe arterele rectilinii din centrul puterii americane se ridicau deja bariere de beton, la începutul săptămânii. Pe o suprafaţă de câteva hectare din oraş circulaţia rutieră va fi închisă, iar mii de poliţişti au fost mobilizaţi.
____Sursa: Gândul.info

No comments:

Post a Comment