Pages test

Sunday, December 30, 2012

Pecetea lui Stefan cel Mare

Pecetea lui Stefan cel Mare şi Sfant şi hrisovul prin care Aprodul Purice primeste doua sate la Nistru!!!

 

____Cercetatorul Victor Dogaru, colaborator al portalului Basarabia-Bucovina.Info, a scos la lumina din Arhivele Nationale ale Romaniei un document de poveste: Hrisovul lui Stefan cel Mare si Sfant, prin care, in calitate de Domn al Moldovei, ii intareste spatarului Purice (fost aprod) si fratelui sau Ivanco cat si altor rude, doua sate de pe Nistru, “Drisloais” si altul “unde a fost Nasco”,  pentru “dreapta si credincioasa lor slujire”.
____Hrisovul nepretuit, ce poarta pecetea marelui domnitor roman si slujitor al lui Hristos, este datat 26 februarie 1491 (6999). Iata, practic, cum legenda aprodului Purice este certificata si fotografic prin acest document istoric superb ce poarta sigiliul impresionant al lui Stefan.
____Relatari despre aprodul Purice sunt numeroase in operele literare romanesti. Vasile Alecsandri ne povesteste in poemul istoric Dumbrava Roşie ca lupta ca sta sa inceapa ”Va fi precum la Scheie, unde-aţi văzut în silă/ Maghiari schimbaţi în epuri, şi-un Purice-n Movilă”. Intr-o nota de subsol, Alecsandri scrie: “Numele Puriceştilor au fost schimbat în Movileşti pe câmpul luptei de la Scheie, luptă în care Hroiot, şeful armatei ungureşti, a fost descăpăţinat de Purice Aprodul”.
Constantin Negruzzi, în epopeea sa, Stefaniada, din care ne-a ramas Aprodul Purice, considerata de marele Nicolae Iorga drept “cea dintai incercare de a imbraca in versuri istoria nationala”,  infatiseaza cum aprodul nostru s-a adresat cu patos lui Stefan in batalia de la Scheia: „Doamne ! Iată calul, arată-le mai curând/ Că de tine ungureanul n-au scăpat într-acest rând“. Negruzzi afirma in acelasi poem ca satele in cauza s-ar fi aflat in zona Sorocii: “Iar fiind că tu ieri calul mi l-ai fost dat împrumut,/ Îţi dau cinci moşii cu sate în a Sorocii ţinut [...]“.
Ion Neculce (1672 – 1745), in cronica O sama de cuvinte, relateaza si legenda lui Purice: “Stefan-Voda cel Bun, cand s-au batut cu Hroit ungurul,  precum dzicu unii la Casen, iar letopisatul scrie ca s-au batut la Scheie, pe  Siretiu, au fost cadzut calul cu Stefan-Voda in razboiu. Iara un Purice aprodul  i-au dat calul lui. ____Si nu putea in graba incaleca Stefan-Voda, fiind om micu. Si  au dzis Purice aprodul:  «Doamne, eu ma voi face o movilita, si vino de te sui  pe mine si incaleca». Si s-au suit pe dansul Stefan-Voda si au incalecat pre  cal. Si arunce au dzis Stefan-Voda: «Sarace Purice, de-oi scapa eu si tu, arunce ti-i schimba numele din Purice, Movila». Si au dat Dumnezeu si au scapat  amandoi. Si l-au si facut boier, armas mare pre Purice. Si dintru acel Purice  aprodul s-au tras neamul Movilestilor, de au agiunsu de au fost si domni dintru acel neam.”
____Istoria aprodului Purice devenit spatar a ramas intre legendele neamului, transmise din gura in gura de la stramosii nostri pana in ziua de azi, astfel: “Ungurii veniră în Moldova, să ne-o jefuiască şi să ne-o cuprindă. Ştefan strânse oaste în grabă şi le ieşi înainte. Începu o luptă îngrozitoare. Pământul se înroşi de sângele celor care picau morţi.
____Pe când Ştefan se arunca cu vitejie împotriva duşmanilor, îi căzu calul, străpuns de un glonte de fier. Între călăreţii domnului se afla şi aprodul Purice, un om mititel la trup, dar viteaz. Văzând Purice primejdia în care se afla Ştefan, descălecă repede îi dete calul său domnului. Fiindcă şi Ştefan era mic la statură şi nu putea să încalece singur, aprodul Purice se făcu jos, la picioarele lui, ca o moviliţă, pe care domnul se urcă şi încălecă uşor: Zâmbind, Ştefan se întoarse către Purice şi îi zise: „Purice, băiete, de voi câştiga, în Movilă-naltă eu te voi schimba!“Viteazul domn se aruncă apoi din nou în luptă, cu mai multă furie. Românii ieşiră învingători.
____După război, Ştefan dărui aprodului Purice moşii, pentru fapta lui şi dragostea ce-i purtase. Purice ajunse bogat şi luă numele de Movilă. Din el se trage neamul boierilor Movileşti, dintre care unii ajunseră şi domni.”
____Sursa: Basarabia-bucovina.info

No comments:

Post a Comment