Pages test

Sunday, October 7, 2012

Miza unei descoperiri istorice

Miza unei descoperiri istorice în Marea Neagră: România ar putea să devină independentă din punct de vedere energetic
_____Un important zăcământ de gaze naturale, care ar putea fi suficient pentru a acoperi nevoile energetice ale României chiar şi pe o perioadă de şase ani, a fost descoperit la mare adâncime, în apele teritoriale ale României din Marea Neagră.
_____România ar putea să devină independentă din punct de vedere energetic, în ceea ce priveşte segmentul de gaze naturale, începând cu anul 2020, în cazul în care zăcămintele descoperite pe fundul Mării Negre vor putea fi comercializate, este de părere Mariana Gheorghe, CEO al celui mai mare distribuitor de carburanţi din România, OMV Petrom. În felul acesta, importurile anuale de circa 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale nu ar mai fi necesare, potrivit opiniei primei femei care s-a aflat până acum în fruntea companiei amintite.
_____La începutul anului 2012, mai exact în luna februarie, reprezentanţii companiei Petrom şi americanii de la ExxonMobil au terminat forarea primei sonde, numite Domino 1, în perimetrul Neptun pe care l-au concesionat._Zăcământul se află la o adâncime de circa 3.000 de metri şi la o distanţă de 170 de kilometri de ţărmul Mării Negre. Pentru realizarea sondelor, se forează cu ajutorul unei nave Deepwater Champion, care are o greutate de 51.000 de tone şi care are capacitatea de a fora până la o adâncime de 12 kilometri.
România ar putea câştiga pe de urma acestui zăcământ independenţa din punct de vedere energetic, datorită contribuţiilor care ar putea ajunge la bugetul de stat şi ar putea crea, prin exploatarea lui, noi locuri de muncă.
_____"În primul rând, câştigă producţie domestică, pentru nevoile energetice ale ţării. În următorii ani, peste 50% din necesarul de resurse energetice primare va veni şi în România din hidrocarburi. În al doilea rând, având în vedere situaţia la gaz, pentru că vorbim acum de piaţa de gaz, 70% din necesarul românesc este producţie locală şi circa 30% este importat", a explicat Gheorghe, care a mai adăugat că, dacă această exploatare se dovedeşte a fi comercială şi de succes, atunci ţara noastră are şansele de a deveni independentă din punct de vedere energetic.
_____Sursa: Gandul.info

No comments:

Post a Comment