Pages test

Friday, August 24, 2012

Presiuni externe asupra României

Un comentariu ironic, dar extrem de profund, faţă de 
amestecul altor ţări în problemele interne ale României !


_____Tot ce s-a întâmplat în ultimele două luni ridică o întrebare. Cauza principală a convulsiilor în care România intră periodic mi se pare a fi alegerea preşedintelui ţării de către poporul român, urmată de numirea premierului de către preşedintele şi parlamentul României.
_____Prin urmare, n-ar fi mai bine ca preşedintele, care să fie şi prim-ministru, ca în America, să fie numit de Washington şi Bruxelles?
_____N-am mai cheltui atâţia bani cu alegeri şi referendumuri de demitere, precum şi cu fraudarea sau boicotarea lor. Candidaţii la funcţia de premier al României să facă o deplasare pe cont propriu la Bruxelles, unde vor fi triaţi. Cei câţiva selecţionaţi se prezintă apoi la ambasada SUA din Bucureşti, unde sunt primiţi la interviu.
_____Dacă rămân în final doi candidaţi, aceştia vor fi trimişi la Departamentul de Stat.
_____Îndată ce Washingtonul va  da fum alb, se poate organiza o manifestare populară de bucurie la aterizarea premierului ales pe Otopeni. Ce părere aveţi?
_____Cristian Tudor Popescu
_____Sursa: Gandul.info

3 comments:

 1. România: Câmp de lupta american

  La 29 iunie Comandamentul European al USA a anuntat semnarea de acorduri noi cu guvernul din tara noastra pentru stationarea de rachete de interceptare americane in Romania, un diplomat rus a declarat ca discutii viitoare cu SUA privind reducerea armelor conventionale si nucleare, nu va avea loc pana cand Washington schimba pozitia sa cu privire la proiectul SUA-NATO, privind scutul anti-racheta din Europa. Un oficial de top rus a promis sa dezvolte mijloace necesare de a eluda sistemul de interceptare pe pamânt si în spatiu.
  La o reuniune a comitetului comun în Bucuresti, generalul Mark Schissler, directorul de planuri si politica de la sediul european al Comandamentului SUA si Sebastian Huluban, secretar de stat din Ministerul Apararii Nationale a semnat doua acorduri de punere în aplicare si trei amendamente la acordurile existente, de punere în aplicare, referitoare la constructia si exploatarea unei instalatii de interceptare de rachete la fosta baza aeriana din Deveselu. Noile acorduri prevad utilizarea terenurilor din jurul bazei si utilizarea spatiului aerian pentru Faza a II-a. Prima faza a fost anuntat sa fie operationala la summit-ul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord în Chicago din luna mai.
  Prezenti la semnarea acordului au fost amiralul Randall Hendrickson, director adjunct al Agentiei de aparare antiracheta si generalul de brigada Thomas Sharpy, director de planuri, programe si analize pentru Fortele Aeriene SUA din Europa.
  România, în februarie 2010, a anuntat ca va gazdui rachete americane ca parte din administrarea sistemului implementat de Barack Obama “Phased Adaptive Approach “ pentru a implementa zeci de interceptori pe mare si pe uscat in Europa de Est de la Marea Baltica la Marea Neagra de-a lungul flancului vestic al Rusiei .
  Constructii pe site-ul românesc vor incepe în 2014 cu 24 interceptori Standard Missile-3 dislocate în tara, iar trei ani mai tarziu sa fie amplasat un model mai avansat in Polonia.
  Reprezentantii americani au declarat ca asteapta doua contracte care urmeaza sa fie aprobate, unul pentru dezvoltarea agentiei Missile Defense si unul pentru componenta US Navy, care este inclus in site-ul Deveselu. Asadar, Marina Statelor Unite este deasemenea implicata si va beneficia de un centru de control si comanda si facilitati pentru un personal de 250. Asta ar putea indica faptul ca SUA si NATO nu se vor limita la satationarea de rachete de interceptare Standard Missile-3, dar poate adauga desfasurarea pe mare versiunea americana de rachete ghidate si distrugatoare in Marea Neagra.
  Comentand pe cele de mai sus, ofiterul de presa de la ambasada americana din Romania, Kenneth Wetzel, a spus, "Acest proiect isi reafirma angajamentele României la NATO si reflecta relatiile foarte stranse dintre tarile noastre."
  Scutul american antiracheta va fi initial in stadiul cooperarii bilaterale americano-român pâna când acesta este transferat sub control NATO. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a declarat ca implicarea firmelor romanesti in constructia bazei de la Deveselu reprezinta un test de competitivitate si o posibila rampa de lansare pe piata de aparare din Europa si SUA. Deasemenea, Bogdan Aurescu a afirmat ca "intrarea in competitie pe o piata dinamica de bunuri si servicii in conditiile unui standard inalt pe care-l promoveaza partenerii americani reprezinta un test relevant in masura sa probeze capacitatea companiilor romanesti de a actiona pe scara globala si la cele mai inalte standarde".

  ReplyDelete
 2. Acordul din 2011 privind rachetele de interceptare americane în România începe cu aceste cuvinte: "Având în vedere parteneriatul strategic Statele Unite ale Americii - România si dezvoltarea în continuare cu privire la aceasta, recunoscut ca un pilon foarte important al relatiilor americano-romane de solidaritatea încorporata în articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, Statele Unite ale Americii si România sa recunoasca importanta consolidarii securitatii nationale, individual, si colective în cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. ... Reafirmând vointa lor puternica de a lucra împreuna pentru a contribui în conformitate cu principiul indivizibilitatii securitatii NATO si cu principiul solidaritatii NATO, ca o misiune cheie a Aliantei, cu scopul de a asigura o acoperire completa si protectie pentru toate populatiile europene ale NATO, teritoriului si fortelor, precum si la modelarea rolului central al NATO în domeniul apararii antiracheta în Europa ... "
  În 2005, un an mai tarziu de la aderarea Romaniei la NATO, a semnat cu SUA un acord global de cooperare în domeniul apararii. Romania este tara care a pus la dispozitia Pentagonului bazele sale militare, prima tara care face acest lucru din grupul tarilor membere ale fostului Pact de la Varsovia, incluzand aici Baza Aeriana 57 Mihail Kogalniceanu care a fost folosita pentru invazia din Irak în 2003 si ulterior folosita pentru razboaiele din Afganistan si Libia.
  Pe 18 iunie secretarul de stat Bogdan Aurescu (citat mai sus) a avut o întrevedere in Polonia cu consilierul prezidential Stanislaw Koziej pentru a împartasi experienta din România, în ceea ce priveste gazduirea interceptoarelor American Standard Missile-3. SUA va implementa noul Standard Missile-3 Block 1B, pentru a intra in productie in aceasta toamna, în România, în 2015 mai avansate 11A Block în Polonia pentru 2018.
  Sistemul de rachete va fi controlat de catre NATO, de la baza aeriana americana Ramstein din Germania si în legatura cu Marina SUA / transportabile de supraveghere radar in banda X pus în functiune în Turcia. Un oficial al administratiei Obama in toamna anului trecut descris ca fiind "probabil cea mai mare decizie strategica între SUA si Turcia, în ultimii 15-20 de ani".

  ReplyDelete
 3. La 29 iunie Grigori Berdennikov, trimisul rus la Agentia Internationala pentru Energie Atomica, a declarat ca Rusia nu va continua discutiile cu SUA privind reducerile armelor conventionale si nucleare pâna când "Washington schimba pozitia cu privire la desfasurarea globala de rachete americane de aparare" (citat din agentia rusa de informatii Novosti).
  Grigori Berdennikov : "Cum sa mergem mai departe, daca Statele Unite refuza sa reduca aparare anti-racheta ? Noi avem speranta ca ei vor schimba pozitia lor pe apararea antiracheta, pentru ca la acest moment nu exista nici un progres (în discutiile de aparare anti-racheta) de nici un fel. Noi nu putem face nimic cat timp nu exista nici o claritate privind probleme de aparare anti-racheta. "
  Viceprim-ministru Dmitri Rogozin a declarat unui post de radio rusesc ca Rusia va dezvolta o reactie la sistemul SUA-NATO de interceptarea a rachetelor. El a spus, "Sarcina noastra este de a crea o adevarata garantie de securitate pentru Federatia Rusa si echiparea fortelor militare ruse cu echipamente capabile de a contracara orice încercari de-ale inamicului."
  Rogozin a adaugat: "Noi, desigur, vom crea un sistem de a depasi si de a suprima orice aparare anti-racheta. Daca cineva crede ca este posibil sa ne încercuiasca cu un gard anti-racheta, vom distruge totul, intregul perete, în cazul în care cineva ar încerca sa ne izoleze sau sa ne faca sa îngenunchem. "
  Planurile SUA/NATO a rachetelor de interceptare - extinderea inevitabila în spatiu - oficial rus a declarat ca natiunea sa va "da un raspuns adecvat" la amenintarea atacurilor militare din acest domeniu. El a explicat preocuparile Rusiei în ceea ce priveste militarizarea spatiului: "Evident, pe termen lung, statii spatiale vor fi create nu numai pentru civili, dar si în scopuri militare. Astazi este imposibil sa se traga linia dintre spatiul civil si militar. "
  Desfasurarea de rachete de interceptare în Polonia si România va marca începutul si nu sfârsitul planurilor SUA/NATO - si dincolo de suprafata terestra, in spatiu - pentru primul potential atac împotriva Rusiei si a altor natiuni, find cea mai mare amenintare la adresa umanitatii de la sfârsitul razboiului Rece.


  ReplyDelete