Pages test

Tuesday, April 17, 2012

STOP ACTA ÎN ROMÂNIA!


Ce este ACTA?
Acordul comercial de combatere a contrafacerii (Anti Counterfeiting Trade Agreement, abreviat ACTA) e un tratat comercial plurilateral, propus ca răspuns la “creşterea globală a comerţului cu bunuri contrafăcute şi cu lucrări protejate de drepturi de autor”. Domeniul de aplicare al ACTA este larg şi include contrafacerea bunurilor fizice (medicamentele), cât şi distribuirea prin internet şi tehnologia informaţiei.
Iată cum ne afectează ACTA:
* Descărcarea ilegală de filme sau muzică de pe internet va fi imediat depistată şi pedepsită chiar cu puşcăria. Până şi simpla vizualizare a unui videoclip sau film piratat aduce mari probleme. Ţările ACTA sunt de acord să permită poliţiei internetului să-ţi fie blocat automat IP-ul, să fie retrase domeniile site-urilor pirat sau să ţi se impună plata unor despăgubiri.
* YouTube e în pericol. Acest canal nu va mai putea difuza clipuri, emisiuni sau filme decât în urma unui acord clar cu casele de producţie sau cu artiştii.
* Ca urmare a acestui tratat, providerii de internet pot pătrunde oricând în calculator, ca să verifice dacă softurile sau sistemele de operare instalate au licenţă.
* Conversaţiile pe messenger sau e-mailuri pot fi interceptate şi stocate, urmând a fi folosite oricând împotriva utilizatorilor de internet. Atenţie! Toate verificările se fac fără obţinerea unui mandat judecătoresc!
* Monitorizarea utilizatorilor de Internet. Practicile propuse de ACTA pot duce la “monitorizarea generalizată a activităţilor utilizatorilor de internet” si “înregistrarea sistematică a datelor”. O zice Autoritatea Europeana de Protectie a Datelor Personale negru pe alb (Aviz 2010 ref la ACTA). Un asemenea sistem de monitorizare generaliazata a fost deja declarat ilegal de catre Curtea European de Justitie (cazul Scarlet vs. Sabam)
* Ignorarea statului de drept si “privatizarea aplicarii legii” Articolul 27 al ACTA vorbeste despre cooperarea cu mediul de afaceri pentru aplicarea dispozitiilor civile si penale ale tratatului. Adica poate fi deconectarea utilizatorilor de Internet de catre ISP, pe baza unor simple presupuneri ale titularilor de drepturi. Fara proces, fara drept la aparare. Asta s-a intamplat in Irlanda printr-un acord privat intre titularii de drepturi si principalul ISP de pe piata.
* Pedepse penale pentru avantaje economice “indirecte” Parlamentul European a cerut deja dispozitii pentru o clauza de minimis - care ar exclude in mod expres pedepse penale pentru activitatile “facute de persoane in scop personal si nonprofit", ca si pentru activitatile legate de exceptiile prevazute de legea drepturilor de autor (comentariu, critica, etc.). Comisia nu a tinut cont de aceste aspecte, deci a lasat textul din tratat vag. Oricum se includ activitatile - “cel puţin pe cele efectuate sub forma activităţilor comerciale pentru avantaje economice sau comerciale directe sau indirecte.” Ce-i aia un avantaj economic indirect? Un schimb de bannere?
* ACTA a fost negociata nerespectind cele mai elementare reguli de transparenta. Reprezentantii societatii civile si chiar membrii Parlamentului European au fost respinsi de le negocieri. Textele, negociate din 2008, se aflau pe surse. Doar reprezentatilor marilor titulari de drepturi si ai statelor au putut participa la dezbateri. Nici chiar acum, cind textul documentului final este public, nu s-au putut obtine aceste documente. Aceasta este cu atit mai important la un tratat international, cita vreme aceste documente sunt folosite pentru interpretarea corecta a tratatului. Sa nu mai spun ca in Romania nu auzise mai nimeni de ACTA pina acum la semnarea acestuia.
* Textul este vag si neclar In momentul in care ai un tratat la nivelul acesta si care vorbeste inclusiv de pedepse penale, este necesar sa fie cit mai corect explicitat. Mai ales ca fiecare tara va trebui sa-l implementeze dpdv legislativ. Luati textul si cititi-l.(romana sau engleza) Fara un expert in probleme de probleme juridice de proprietate intelectuala, nu poate intelege cineva mare lucru. In plus, oricine ar dori sa incepe o noua afacere pe Internet, ar trebui sa se gandeasca de mai multe ori daca face un avantaj comercial indirect, chiar prin potentiala utilizare ilegala a operelor de catre altii.
MODELE DE AFISE IMPOTRIVA ACTA:

DIRECTIVA CETĂŢENILOR CONŞTIENŢI:
ACTA DĂUNEAZĂ GRAV LIBERTĂŢII

* * *

ACTA NE DISTRUGE DREPTURILE LA:
- PREZUMŢIA DE NEVINOVĂŢIE
- COMUNICARE
- LIBERA CIRCULAŢIE A INFORMAŢIILOR
- PROPRIETATE PRIVATĂ
- LIBERTATEA DE EXPRIMARE
- INTIMITATE

* * *

ACTA = ATENTAT ASUPRA TUTUROR
DREPTURILOR ŞI LIBERTĂŢILOR
FUNDAMENTALE ALE OMULUI

* * *

ACTA = DICTATURA GUVERNULUI MONDIAL
IMPUSĂ ASUPRA MIJLOACELOR DE COMUNICARE
LUPTA ÎMPOTRIVA ACTA ESTE LUPTA
ÎMPOTRIVA TERORISMULUI GUVERNAMENTAL

* * *

ACTA = UN ALT PAS AL GUVERNULUI MONDIAL
SPRE ÎNSCLĂVIREA UMANITĂŢII
PRIN SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL ABSOLUT

No comments:

Post a Comment